Umetna inteligenca v glasbi


Maja Tarfila

UVOD

V tem besedilu obravnavam temo umetne inteligence v glasbi in kako je v zadnjih letih precej spremenila in obogatila glasbeno industrijo. Glasbena industrija je bila priča izjemni preobrazbi, zahvaljujoč umetni inteligenci. Ta zmogljiva tehnologija ni spremenila le načina ustvarjanja, produkcije in uživanja glasbe, temveč je odprla tudi nove poti za umetnike, producente in glasbene navdušence.

Slika 1: Marco Biraghi, Umetna inteligenca kot komponist glasbe, 2023

JEDRO

UMETNA INTELIGENCA IN GLASBENA KOMPOZICIJA

Ena najbolj izjemnih podvigov umetne inteligence v glasbeni industriji je njena sposobnost komponiranja glasbe. Algoritmi UI, ki jih poganjajo globoko učenje in nevronske mreže, so pokazali sposobnost ustvarjanja izvirnih skladb, ki se kosajo s skladbami človeških skladateljev. Popolnoma generativne aplikacije sedaj usposabljajo modele umetne inteligence na obsežnih zbirkah podatkov že obstoječe glasbe. To jim omogoči učenje glasbenih struktur, harmonij, melodij, ritmov, dinamike, tonov, forme in generiranje nove vsebine, ki pa se slogovno ujema z gradivom.

Ta postopek pa vključuje:

  • Analizo podatkov: sistemi umetne inteligence zaužijejo ogromno glasbenih podatkov, od klasičnih do sodobnih žanrov.
  • Prepoznavanje vzorcev: z naprednimi algoritmi UI identificira vzorce in strukture v glasbi, kot so ritem, harmonija in melodija.
  • Ustvarjanje nove glasbe: na podlagi ugotovljenih vzorcev ustvari izvirne skladbe, ki so lahko presenetljivo inovativne in čustveno berljive.

Ustvarjanje novih, edinstvenih idej je lahko dolgotrajen proces. Umetna inteligenca pa lahko ustvari te ideje in različice v nekaj sekundah in tako poenostavi ustvarjalni proces in umetnikom omogoči, da se bolj kot na količino osredotočijo na kakovost svojega dela.

GLASBENA PRODUKCIJA, IZBOLJŠANA Z UMETNO INTELIGENCO

Poleg kompozicije je umetna inteligenca naredila pomemben korak pri izboljšanju produkcijskih in post produkcijskih procesov. Orodja so postala nepogrešljiva za glasbene producente, od optimizacije kakovosti zvoka, do avtomatizacije mešanja in obvladovanja glasbe. Algoritmi za izboljšanje zvoka, ki jih poganja UI, lahko odpravijo hrup v ozadju, popravijo težave s tišino in tempom ter izboljšajo splošno kakovost zvoka. To je še posebej uporabno pri zagotavljanju, da nastopi v živo zvenijo studijsko in reševanju starih posnetkov. Eden takih primerov je nova pesem skupine The Beatles z naslovom Now and Then (Zdaj in nekoč). Uporabili so star posnetek zdaj že pokojnega pevca John Lennona iz leta 1977 in odstranili hrup iz ozadja, česar pred skoraj štiridesetimi leti seveda niso mogli storiti. Dodali so tudi še kitaro, ki jo je igral George Harrison leta 1995 ter bobnanje in petje iz leta 2022, ki ga je prispeval član Ringo Star. Tako so s pomočjo UI oživeli nazaj skupino, kar je bilo za mnoge dokaj čustveno.

Slika 2: John Pratt, skupina The Beatles na praznovanju novega albuma “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”, 1967

Imamo pa tudi avtomatsko mešanje in obvladovanje glasbe, kar sta kritični fazi glasbene produkcije. Programska oprema, ki jo poganja UI, lahko analizira posamezne skladbe, uravnoteži ravni zvoka, uporabi zvočne učinke, pomaga uravnotežiti vse inštrumente in očistiti zvok in ustvari dovršene končne »mikse«. To ne le prihrani čas, ampak zagotavlja dosleden in profesionalen zvok. Ta orodja pa so dragocena tudi za tiste, ki nimajo izkušenj, spretnosti ali sredstev za ustvarjanje skladb s profesionalnim zvokom, kar jim omogoča da ustvarijo bolj profesionalno zveneče delo, ne da bi vključili avdio inženirja, ki si ga ne morejo privoščiti.

PRILAGOJENA GLASBENA PRIPOROČILA

Algoritmično odkrivanje glasbe se nanaša na uporabo algoritmov in umetne inteligence za pomoč uporabnikom pri odkrivanju nove glasbe na podlagi njihovih preferenc, poslušalskih navad in drugih podatkovnih točk. Ti algoritmi analizirajo ogromne količine podatkov, kot so uporabniška zgodovina poslušanja, žanrske nastavitve, razpoloženje, tempo in drugo, da lahko priporočijo pesmi, izvajalce ali sezname predvajanja, ki bi bili uporabniku lahko všeč. Ta pristop je spremenil način, kako ljudje odkrivajo in uporabljajo glasbo, kar olajša iskanje novih in vznemirljivih skladb, ki ustrezajo njihovim preferencam.

Slika 3: Smith Collection/Gado/Getty Images, Plakat za glasbeno storitev AI Boomy v Austinu, Teksas, 2023

UMETNA INTELIGENCA IN AVTORSKE PRAVICE ZA GLASBO

V digitalni dobi je zaščita intelektualne lastnine najpomembnejša. Algoritmi AI lahko pomagajo pri prepoznavanju in upravljanju kršitev avtorskih pravic. Pregledujejo lahko obsežno internetno širino, da odkrijejo nepooblaščeno uporabo glasbe in pomagajo izvajalcem in založbam pri ustreznih pravnih ukrepih.

ZAKLJUČEK

Skratka, vključitev umetne inteligence v glasbeno industrijo je uvedlo novo dobo ustvarjalnosti, učinkovitosti in personaliziranih izkušenj. Tako je postala neprecenljivo orodje za glasbenike, producente in glasbene navdušence po vsem svetu. Nekaj pa je tudi slabosti, na katere sem pomislila. Ena od skrbi je, da bi lahko tehnologija nadomestila človeške glasbenike in producente, kar bi povzročilo izgubo delovnih mest. Čeprav lahko UI ustvari kakovostno glasbo, pa je malo verjetno, da bi popolnoma nadomestila človeško ustvarjalnost in intuicijo. Druga skrb pa je lahko možnost, da glasba, ustvarjena s pomočjo UI postane neoriginalna in predvidljiva. Kljub temu, da lahko ustvari neskončne različice teme, ji morda manjka čustvena globina in odtenek, ki izhaja iz človeških izkušenj. Zato mislim, da je pomembno, da glasbeniki in producenti še naprej vključujejo svoje lastne edinstvene perspektive in izkušnje v svoje delo. Pri pisanju naloge pa sem uporabljala umetno inteligenco Chat gpt. Z njo sem iskala vire in podatke za nalogo.

BESEDILNI VIRI

HENKINS, David. 2023. Orchestrating The Future – AI In The Music Industry [online]. 5. dec. 2023. [Citirano 29. feb. 2024; 19.28]. Dostopno na spletnem naslovu: https://www.forbes.com/sites/davidhenkin/2023/12/05/orchestrating-the-future-ai-in-the-music-industry/.

AI in Music Production: Enhancing Human Creativity or Replacing It? [online]. 2023. MI college of contemporary music. [Citirano 29. feb. 2024; 19.35]. Dostopno na spletnem naslovu: https://www.mi.edu/in-the-know/ai-music-production-enhancing-human-creativity-replacing/.

PALAMARA, Jason. 2023. 3 ways AI is transforming music [online]. 14. aug. 2023. [Citirano 29. feb. 2024; 19.39]. Dostopno na spletnem naslovu: https://theconversation.com/3-ways-ai-is-transforming-music-210598.

The Impact of AI in the Music Industry [online]. 2023. LinkedIn. [Citirano 29. feb. 2024; 19.44]. Dostopno na spletnem naslovu: https://www.linkedin.com/pulse/impact-ai-music-industry-ai-tools-guides-news-and-prompt-.

SLIKOVNI VIRI

Slika 1: BIRAGHI, Marco. 2023. The best AI tools for music production. [online]. [Citirano 29. feb. 2024; 19.56]. Dostopno na spletnem naslovu: https://www.beatspot.pro/blogs/blog/the-best-ai-tools-for-music-production.

Slika 2: PRATT, John. 1967. The Beatles praznujejo zaključek njihovega novega albuma, Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band, na tiskovni konferenci v zahodnem Londonu. [online]. [Citirano 29. feb. 2024; 20.05]. Dostopno na spletnem naslovu: https://www.vanityfair.com/hollywood/beatles-movies-2027-sam-mendes.

Slika 3: Smith Collection/Gado/Getty Images. 2023. A poster for the AI music service Boomy in Austin, Texas. [online]. [Citirano 29. feb. 2024; 20.14]. Dostopno na spletnem naslovu: https://theconversation.com/3-ways-ai-is-transforming-music-210598.